7 TIPS/JULENS VAKRESTE BORD

7 TIPS/JULENS VAKRESTE BORD

Det er snart jul og vi gleder oss til å kunne pynte vakre bord og samle våre kjære til lange frokoster, deilige julemiddager, gode samtaler og lange kvelder. Da er det stas å kunne gjøre litt ekstra ut av det og bruke fantasien. Her har vi samlet våre beste tips og idèer til deg, som vi håper kan inspirere deg. 

  1. Bruk det du har
Vi er veldig glade i tanken om å bruke det som allerede finnes hjemme i skuffer og skap, fremfor å kjøpe så mye nytt til borddekkingen. Sett det sammen på litt nye og kanskje uventede måter og plutselig har du et litt annerledes uttrykk. Det er miljøvennlig og ikke minst kostnadsbesparende. Ikke vær redd for å våge, prøve ut noe nytt, tenk utenfor boksen. Ikke vær for opphengt i trender men velg det du selv liker og synes er pent.
 
  1. Vær praktisk
Det er alltid stas å dekke et ekstra flott bord til julens anledninger. Noen ganger er det lett å ta litt av, det kan rett og slett bli for mye av det gode! Passe på at det faktisk er mulig å servere mat på bordet innimellom granbar og telysholdere, og at gjestene kan prate sammen uten å måtte bøye seg rundt tårnhøye lysestaker og blomster.
 
  1. Bland bestikk, glass og servise
Ikke få panikk om du ikke har identisk bestikk, servise og glass til alle gjestene. Det går helt fint å blande – det gir bare et mer personlig preg på bordet. Vi er også veldig glade i blande både gammelt og nytt på bordet. Bruk f.eks mormors gamle lysestaker sammen med enkle telysholdere. Har du noen få eller kanskje mange sølvbestikkdeler, bruk dem! Det hever garantert luksusfølelsen og høytidsstemningen på bordet. Knytt det hele sammen med make servietter eller andre små elementer som går igjen på bordet for å skape helhet i uttrykket.  
 
  1. Friske blomster og elementer fra naturen
Vi får aldri nok av friske blomster på bordet – det setter prikken over i’en og hever hele inntrykket. Men du kommer langt med en bukett som fordeles i mindre vaser eller hvorfor ikke svibler raust fordelt utover bordet? I julen er det også fint å fylle på med lubben grønn granbar innimellom blomster og lys – det gir en lun stemning og dufter deilig jul. Kongler på et julebord blir heller aldri feil.
 
  1. Levende lys
Et bord uten levende lys er som en bok uten bokstaver 😉 Bland gjerne lysestaker i ulike høyder eller spre utover telysholdere på bordet. Hvem kan vel feire jul uten levende lys?!
 
  1. Tenk farger og kombinasjoner
Julen har sine tradisjonelle farger i rødt og grønt, gjerne ispedd litt gull. Det er klassisk og vakkert. Men hva med å tenke litt nytt i år? Her er noen forslag til gode fargekombinasjoner som kan gi et spennende uttrykk på julebordet:
Dyprød og gull – oser luksus
Hvitt og sølv – gir vinterlige assosiasjoner til snø og is
Gull og sølv – får frem festfølelsen
Mørk blå og gull – majestetisk
Brunt og gyldne toner – dempet eleganse
 
  1. Nyt stunden

Når alt dette er sagt og skrevet, gjenstår likevel det viktigste; Nyt stundene sammen med dine nære og kjære, senk skuldrene og skap fine minner.
 
Vi i Arven ønsker deg en riktig god jul og lykke til med borddekkingen!

 

Alle foto: Amalie Fagerli / @svenngaarden