Media

GRATIS FRAKT OVER 500,-

Media

RASK LEVERING

Media

EKSKLUSIV GAVEINNPAKNING

Media

EKSKLUSIV GAVEINNPAKNING

Media

GRATIS FRAKT OVER 500,-

Media

RASK LEVERING

ER DU FØDT MED SØLVSKJE I MUNNEN?

Du har sikkert hørt uttrykket «å være født med sølvskje i munnen», men hvor kommer egentlig dette uttrykket fra?

Vi må faktisk helt tilbake til tidlig kristendom på 300-400 tallet hvor kristne fryktet forfølgelse av ikke-kristne. Det ble forventet at nye medlemmer i kirken skulle bli sponset av eksisterende medlemmer. Derfor var det vanlig at foreldre som skulle døpe barnet sitt spurte nære og kjære venner om kunne være «sponsor» for barnet sitt, eller fadder som vi kjenner det i dag. En gave til dåpen fra fadderen skulle symbolisere gavene fra de tre vise menn som Jesus fikk da han ble født.

I den arabiske delen av verden er det mest vanlig å gi gull, men i den vestlige verden er det sølv som er mest vanlig. Dette stammer helt fra Tudor-tiden hvor sølv var hard valuta. Dette var gaver av en betydelig verdi og ble sett på som en god investering og at det ville sikre barnet selvstendighet i fremtiden. Derfor er ting som skjeer, kniver, kopper, fat, biteringer og rangler den dag i dag tradisjonelle dåpsgaver med røtter langt tilbake i tid.

Sølvskjeer var ganske sjeldent, så barn som mottok slike gaver til dåpen hadde nok en velstående familiebakgrunn. For et barn å motta funksjonelle gaver i sølv var faktisk litt dobbellykke i gamledager. Sølv har antibakterielle egenskaper så barn som spiste fra sølvbestikk eller hadde leker og biteringer i sølv hadde faktisk bedre sjanse til å overlever enn andre barn, da sølvet rett og slett tok livet av mange av de bakteriene som den gangen kunne gjøre forskjellen på liv og død. I middelalderen var det mange foreldre som oppfordret barnet til å suge på en sølvskje for å beskytte dem mot pesten som herjet.

Uttrykket «å være født med sølvskje i munnen» kommer altså herfra, og gjaldt de barna som var så heldige at fadderne var velstående nok til å gi barnet sølv i gave til dåpsdagen.

Å bli spurt om å være fadder er en ære og et privilegium. Du har faktisk blitt valgt til å ta del i barnet liv. Du kan overøse barnet med kjærlighet og omtanke, ta vare på dem og gi dem råd i årene som kommer. Velg en gave som varer, og som kan gå i arv i generasjoner, vi hjelper deg gjerne å gjøre det personlig med navne- og datogravering. Vi har gaver som er funksjonelle som bestikk, fat og kopper, og også gaver som barnet kan ha med seg inn i voksenlivet som serviettringer og voksenbestikk.

Vår mest populære dåpsgave er storkeskjeen som i år har 100-års jubileum. Du finner den her.

 

Din nettleser er utdatert!

For å kunne bruke alle funksjoner på nettsiden må du oppdatere nettleseren. Oppdater min nettleser nå

×