3 spørsmål om 17.maisløyfer

3 spørsmål om 17.maisløyfer

Bjørken spretter, solen varmer, kveldene blir lysere og lengre. De sikre vårtegnene kommer hvert år og markerer opptaktene til hele Norges bursdag, 17.mai. Dagen som feires over det ganske land med barnetog, kongefamilien på slottsbalkongen og fargerike bunader så langt øyet kan se. Vi gleder oss over denne frihetens dag og koser oss i nystrøkne skjorter og nyinnkjøpte festkjoler på store og små.

 

Spørsmål 1: Hvilken side skal 17.maisløyfen sitte på?

Vi har ikke tall på hvor mange ganger vi har fått spørsmålet: Hvilken side skal 17.maisløyfen egentlig sitte på? Svaret er ganske enkelt; på venstre side, nærmest hjerte skal du bære dette fine nasjonalsymbolet med stolthet gjennom dagen.

Om sløyfen er ny eller gammel, kort eller lang, med eller uten ekstra pynt på, spiller ingen rolle. Det viktigste er symbolikken i sløyfen.

 

Spørsmål 2: 17.maisløyfe på bunad?

Minst like ofte, får vi spørsmål om det er greit å bruke 17.maisløyfe på bunaden? Her er meningene delte. Noen mener det er helt «ulovlig» å pynte bunaden med en sløyfe i tillegg. Men stadig flere mener det er opp til hver enkelt å bestemme seg for om man vil pynte nasjonaldrakten sin med sløyfe. Vi vil ikke være noe bunadspoliti og tenker som de siste, at det får hver enkelt avgjøre dette selv. Kanskje kan en sløyfe av typen Elvesæter være innafor, selv for bunadspolitiet? Her er mønsteret hentet fra treskjæringene rundt dørene på gården Elvesæter i Bøverdalen. Den er riktig så nasjonalromantisk og flott på en bunad, synes vi. Hva tenker du?

 

Hvorfor har bergensere så lange 17.maisløyfer?

Bergensere elsker å feire 17.mai. De går i prosesjoner som er fyllt av allskens gjøglerier fra skoler, foreninger, lag og kor. Alle skal med! De voksne har det minst like gøy som barna i en bergensk 17.maifeiring. Og har du lagt merke til at noen bergenskere har veldig laaaange sløyfer? Dette har røtter tilbake til 1850 og skulle markere bærerens velstand. Jo lengre sløyfe, desto mer velstående. Noen hadde sløyfer som rakk helt ned til bakken!

I dag er det heller en morsom greie i Bergen av man velger lange sløyfer i stedet for korte. Men flotte er de i alle fall.

 

Om du har lyst å ta en kikk på Arvens 17.maisløyfer, klikker du deg inn her.

Ha en strålende fin 17.mai og pynt deg med sløyfen din!