ARVEN + ANDREAS ENGESVIK

ARVEN + ANDREAS ENGESVIK

Når vi i år feirer vårt 150 årsjubileum ønsker vi å se fremover. Derfor lanserer vi nå en elegant lysestake i sølv sammen med Andreas Engesvik en av Skandinavias mest anerkjente designere. Lysestaken er Arvens jubileumsprodukt og har fått navnet Liv etter designerens datter. Den skal lages i 150 eksemplarer og blir nummerert og signert av Andreas Engesvik. 

Dette vakre håndlagde produktet er et godt eksempel på hva man kan få til når man kombinerer moderne design og håndverksteknikker utført av dyktige fagfolk. Hver lysestake er innom fem håndverksfag før den er ferdig. Produksjonstiden for hver lysestake er til sammen fem timer. Dette er håndverk på sitt beste. Liv er laget for å vare, laget for å bli satt pris på i generasjon etter generasjon.

Andreas Engesvik om jubileumslysestaken Liv:

Med Liv har jeg ønsket å formgi en samtidig, nett og vakker lysestake. Sølv er et fantastisk materiale, og i Liv har vi vist ulike måter å bearbeide og forme sølvet på. 

Liv har ett formmotiv som i like stor grad er knyttet til natur som menneskeskapt kultur og teknikk. Selve lysholderen leses formmessig som et floralt motiv. Denne «Knoppen» består av frie linjer og skaper assosiasjoner til natur. 

Den kon-formede stangen er rett og geometrisert i formen – mer mekanisk fremstilt (dreid, slipt og loddet) og dermed en motsats til knoppen eller lysholderen. Fatet er en blanding av knoppen og stangen, ettersom det består av både frie linjer og geometrisert form.

« Lysholderen skaper vakre refleksjoner og gjenspeilinger av alt som utspiller seg i et måltid hvor mennesker er samlet. »

Vi har valgt å bruke mange ulike og kompliserte teknikker. Selve lysholderen er støpt og polert, stangen –som er kon-formet, er valset og loddet, og fatet – som er like rundt som det er firkantet, er stanset med påloddet kant og sokkel. Det er synlige spor etter håndarbeid i hver lysestake, hver lysestake er håndlaget og med sine små ulikheter.

Presisjonsgraden og formen på lysholderen har flere funksjoner. Lysestaken skal være en vakker og interessant gjenstand også utenom bruk - altså uten stearinlys. Med stearinlys skal lysholderen inngå i en formhelhet med lyset. 

Selve fatet knytter seg formmessig til bordflaten. Formen og foten på fatet bidrar til at fatet får ett lett og elegant uttrykk. Fatet samler også opp stearin om lyset drypper eller renner.

Lysholderen skaper også vakre refleksjoner og gjenspeilinger av alt som utspiller seg i et måltid hvor mennesker er samlet.

 Alle 150 eksemplarer av Liv lysestake er solgt.