Hvorfor vi gir sølv i gave til dåpsbarnet

Hvorfor vi gir sølv i gave til dåpsbarnet

Enten du selv skal arrangere eller du er invitert i dåp eller navnefest for en liten gutt eller jente, så kommer raskt spørsmålet om gaver opp. Hva ønsker du deg til poden? Hva skal du gi som fadder, bestemor, onkel eller familievenn? 

Valgmulighetene er mange for varige minner om den lilles store dag – vakre smykker, flotte barnebøker, aksjer, penger på bankkonto, kunst… idèene er nærmest uendelige. Men en sikker slager og en evig favoritt på gavebordet til den lille, er gaver i sølv. Hvorfor er det slik?
Denne tradisjonen om å gi sølv til babyer er mange hundre år gammel. Den bunner i ønske om å gi barnet en gave av betydelig verdi og å gi sølv ble sett på som en god investering som ville sikre barnet selvstendighet i fremtiden. Derfor var sølvtøy som bestikk, kopper, skåler og rangler populære gaver til den lille, og det er de den dag i dag.

Sølv varer evig

En gave i sølv har nesten uendelig varighet. Den bli ikke utslitt, og kan gå i arv fra generasjon til generasjon. Om den blir bulket eller ødelagt, kan den repareres om du ønsker det, men noen velger å beholde de sjarmerende bitemerkene fra babyen på smykker, skjeer og kopper. Dette er en del av gjenstandens historie.
Visste du forresten at sølv er antibakterielt og det tryggeste et barn kan spise med? La barnet få sin egen skje og gaffel som de vet er bare deres - gi det fast plass i kjøkkenskuffen og bruk bestikket til alle måltider.

Bærekraftig gave

Visste du at 100% av alt sølvet vi bruker i produksjon av nye varer er gjenvunnet av gamlesølvgjenstander? Sølv er sannsynligvis en av de råvarene som brukes mest om igjen. Ødelagte gjenstander sendes til omsmelting og det lages nytt, vakkert sølvtøy av materialet. Slik gjenbrukes materialet og bidrar til god sirkulærøkonomi.

Et minne for livet

En av de viktigste funksjonene ved en gave til dåp eller navnefest, er at den skal være et minne for livet fra denne viktige begivenheten i barnets liv. Noen gaver er utpregede barneprodukter, som sølvrangler, babyskje med graverte fødselsdata eller et lite armbånd. Men det kan også være en idè å tenke litt mer tidløst slik av at gaven også kan brukes når barnet vokser til. Det er fint å kunne bruke et smykke eller sølvbestikk du fikk i dåpen din også når du er voksen. Dette kan være greit å ha i tankene når du velger en dåpsgave.

 

Gjør det personlig med gravering

Gravering er en flott måte å gjøre en gave personlig på. Du kan gravere en hilsen til dåpsbarnet på nesten alle gjenstander av sølv. Ett av de aller mest populære gaveproduktene til barn er Arvens Storkeskje. Denne er over 100 år gammel og har blitt gitt til fødsel, dåp, navnedag og bursdag i generasjoner. På denne graverer du inn barnets navn og fødselsdata på et flott bakgrunnsmotiv. I tillegg kan du få gravert inn en personlig hilsen, f.eks «Hilsen fra oldemor»

Tenk annerledes og unikt

Hva med en litt annerledes gaveidè som garantert vil bli lagt merke til på gavebordet, og som vil kunne brukes til evig til og være et meget personlig minne fra deg som giver?

Gi en kakegaffel til dåpsbarnet med en helt unik gravering på baksiden? Om du er fadder eller har en annen nær relasjon til barnet, kan dette være starten på en årlig gavetradisjon frem til konfirmasjonen? F.eks en ny kakegaffel til hver bursdag med den samme graveringen eller en ny tekst hvert år?

For å hjelpe deg litt på vei, har vi laget noen forslag til hva som kan graveres til barnet. Her er det bare fantasien (og litt plassen) som setter grenser:


• Glad i deg
• Følg hjertet
• La eventyret begynne
• Le hver dag
• Lek hele livet
• Du er god nok
• Velkommen til verden – den er din
• Se fremover
• Lev livet
• Nyt livet – spis kake (på en kakegaffel)
• Nyt livet – spis is (på en isskje)
• Livet er til for å leves
• Tante tåler å høre mer enn foreldre…
• Det ordner seg
• You’ll never walk alone (fra Liverpool-supporteren)
• Eller hva med en egen personlig hilsen som betyr noe helt spesielt for deg?

Mulighetene er uendelige! Selvsagt kan du også få gravert barnets navn og dato for dåpen/navnedagen.


Trenger du gavetips til den lille, så ta gjerne en kikk på våre idèer til jente og gutt.

Ta gjerne kontakt med oss via vår nettside, per telefon 55551440, e-post: shop@arven.no, Messenger eller DM på Instagram dersom du ønsker hjelp med å velge ut den perfekte gaven.


Vi hjelper deg med glede og pakker pent inn med flott papir og silkebånd om du ønsker det. Kort kan vi også ordne. Gaven kan sendes direkte til mottakeren om dette er lettere for deg.