Når sølv og edelstener spiller hovedrollen

Når sølv og edelstener spiller hovedrollen

VERA OG KYTE INTERVJUET AV MERETE HEGGERNES

En nydelig smeltedigel av kreativitet, munterhet og skandinavisk estetikk kommer veltende over oss i det vi åpner døren til Vera & Kyte sitt inspirerende designstudio på Verftet i Bergen.

Her ute ved Bergens ende, på et kontor med røffe bjelker og den skummende eller glitrende sjøen rett utenfor vinduet, har de to anerkjente og prisvinnende designere skapt et lyst og delikat univers som er tilført interessante fargeklatter i form av møbler, produkter og interiørløsninger. Flere av produktene har fått behørig omtale i både inn- og utland og den kreative duoen har også designet for store produsenter som Roll & Hill, Bolia,  Northern, og Fram Oslo. Nå har de fått utfolde seg med edlere materialer og i samarbeid med Arven har Vera & Kyte skapt en helt fantastisk smykkekolleksjon! Her kan du lese om ideen bak kolleksjonen og om prosessen i dette designsamarbeidet.

Hvordan blir en idé født?

Vi går ganske analytisk til verks. Det høres kanskje kjedelig ut, men for vår del er det en sammensatt og spennende prosess. Det begynner med et oppdrag eller et problem man skal løse.Vi må ta hensyn til materialet, markedssituasjonen, målgruppen og produsentens premisser. I dette tilfellet med smykkekolleksjonen for Arven, ønsket vi å bruke vår bakgrunn fra møbel- og produktdesign til å tilføre noe nytt til dette segmentet. Vi gjorde en bred undersøkelse av hva som fantes fra før for å bli bedre kjent med markedet. Vi ønsket at smykkene for Arven skulle være særegne og at de skulle skille seg utVi arbeidet med å tilføre en bevegelighet som gav dem flere bruksmuligheter. Vekt og motvekt ble et gjengangstema for kolleksjonen. Utprøving i  og modellering av produkter i så liten størrelse var en ny utfordring. Modeller i papir, 3D-print og forstørrede prototyper av formene ble gode hjelpemidler.

Hvilke tanker og ideer ligger bak denne kolleksjonen? Og hva kom dere frem til etter denne innledende runden som handlet om analyse og innsikt?


Vi jobber ofte med enkle geometriske former, og det formspråket ønsket vi å utforske videre i smykkekolleksjonen. Bevegelighet, rene linjer og delikate farger går igjen. Blanke sølvkjegler, er i samspill med sekskantede smykkestenger og sirkelformer i  lås og anheng.  Det rene grafiske uttrykket i sølvet forsterkes av de kulerunde edelstenene i lekre farger. I samarbeidet med Arven var det viktig at sølvet var i fokus og ikke fikk rollen som ramme eller stativ for stenene. Vi ønsket å skape et jevnbyrdig samspill der materialer og former er i balanse.

Både formspråket og fargene i kolleksjonen er veldig Vera & Kyte. Hva vil dere si er signaturen deres? Selv om dere har laget mange ulike produkter og løsninger, så kan man likevel se en tydelig rød tråd.

Vi har en grunnleggende nysgjerrighet for form, materialer,  farger og mennesker som driver oss fremover. Som norsk designstudio står vi i en lang og sterk skandinavisk designtradisjon som kjennetegnes av rene linjer, naturmaterialer og funksjonalitet. Vårt arbeid bygger videre på disse verdiene og eksperimenterer med moderne material- og fargepaletter i objekter tilpasset vår samtid som ofte karakteriseres av en fargesterk minimalistisk lekenhet.

Hva er deres eget forhold til smykker?

For oss er det viktig at smykkene vi bruker er anvendelige, at de kan brukes hver dag og til fest. Det har også vært målet med denne kolleksjonen. Det er fint med smykker som er minimalistiske, men som likevel utstråler et statement, litt wow effekt må det være!

Hvordan har samarbeidet med Arven vært?

Det har rett og slett vært en drøm! Å ha produsenten så nær, bare en kort tur over Vågen med Beffen, har vært helt fantastisk. Nærheten har gitt oss store fordeler, både med tanke på effektivitet og kommunikasjon. Sølv har vært et nytt materiale for oss, og smykker helt klart det minste formatet vi har jobbet med med tanke på dimensjonene. Da har kontakten med håndverkerne vært uvurderlig. Vi har hatt muligheten til å teste ulike løsninger og idéer i tett samarbeid.Slik har vi ogsåkunnet jobbe med de viktige detaljene i en svært god dialog og lært materialet og håndverket å kjenne på en unik måte. Vi må jo også innrømme at som bergensere er det ekstra stas å få være med å løfte byens sølvarv videre med vårt samarbeid.

Har dere lært noe av dette samarbeidet?

I aller høyeste grad! Innledningsvis fikk vi en utrolig imponerende  innføring i Arvens historie. Fra før var vi kjent med at Bergen har vært en viktig sølvby, men nå fikk vi virkelig god innsikt.  Gjennom arkiv med bøker tilbake til 1800-tallet som var fylt med gamle skisser av tidligere kjente designere,  fikk vi en opplevelse av historien og et innblikk i hvilke tekniske og håndverksmessige muligheter samarbeidet kunne by på.   Dette gav oss en enorm motivasjon til å bidra med vårt design i videreføringen av Arven sin allerede rike historie. Og vi må innrømme at vi jublet litt ekstra da vi fikk vite at det var en smykkekolleksjon de ønsket at vi skulle formgi!

I arbeidet med kolleksjonen oppstod det mange uventede problemstillinger, som da vi oppdaget hvor krevende det er å oppnå en smidig og tilsynelatende enkel bevegelighet som i det  lengste smykket i kolleksjonen. Den sirkulære pletten som kjedet glir igjennom fungerer som en trinse. Utenpå ser det enkelt og uanfektet ut, men på innsiden er det utformet en låsemekanisme som Arven sine håndverkere har spesiallaget. Samarbeidet har vært preget av en utrolig god dialog mellom oss som designere og Arven som produsent. Den gjensidige tilliten, at de stoler på vår formsans og at vi har dyp respekt for Arvens ekspertise på håndverket, har ført til nydelige produkter som vi er veldig stolte av! 

Les mer om Vera & Kyte her

Se alle produktene i kolleksjonen Balance av Vera&Kyte her.