Slik tar du best vare på sølvbestikket

Slik tar du best vare på sølvbestikket

Fra det mørke og rustikke, til det lyse og blanke. Er du klar for å ta i bruk arven din? Vi gir deg våre beste tips – og avliver noen myter på veien.

Sølv er et levende metall og vakkert i alle dets fasetter. Ikke la det ligge gjemt bakerst i skapet til neste jul. Legg det i stedet i bestikkskuffen, på bordet og i oppvaskmaskinen. Sølv tåler mye – det trenger bare litt omsorg i ny og ne.
Visste du at sølv både kan sprayes, dyppes og pusses? Se hvordan metallet forandrer seg mellom fingrene dine idet du stryker over det med en pusseklut. Uttrykket endres dramatisk og bestikket gjenvinner sin blanke eleganse og prakt.

Vis frem arven din

Som et symbol på et langt liv med gode opplevelser, som fine linjer og rynker i et godt levd ansikt. Det er din families historie som viser seg i hvert minste hakk og ripe. Vis frem arven din og ha den rundt deg. Den er din og kan aldri erstattes.

 

Men selv om vi er glade i sølvet vårt, er det ikke like mange som har det fremme og bruker det i hverdagen. Kanskje er du usikker på om sølvet tåler hverdagslig bruk eller redd det vil gi smak til maten? Vi har tatt en nærmere titt på de vanligste mytene om sølv.

 

7 myter om sølv

 

1. Sølv blir stygt hvis det ikke ligger innpakket i plast eller esker.

Dette er ikke rett. Sølv holder seg minst like fint om det ligger lett tilgjengelig og brukes og vaskes ofte. Da slipper du faktisk også å pusse det så hyppig!
Sølv reagerer ikke på å være i kontakt med oksygen, slik mange tror (og derfor pakker det godt inn i esker og plast). Misfarging av sølv kommer faktisk som en reaksjon på ulike stoffer i luften som hydrogensulfid (H2S), svoveldioksid (SO2) og klor (CI). Hydrogensulfid kan komme fra flere kilder; som f.eks. i oljen fra et fingeravtrykk eller når det er hydrogensulfid i luften, noe som ikke er uvanlig.

 

2. Sølvbestikk kan ikke vaskes i oppvaskmaskin.

Jo, det kan det! Og det er faktisk det vi anbefaler deg å gjøre. Det er både skånsomt for sølvet og lettvint for deg. Vår erfaring er at Sun oppvaskmiddel fungerer veldig bra i kombinasjon med sølv. Pass bare på at sølvet ikke kommer borti stål. Om du har veldig gamle kniver (fra før 1965), er dette det eneste du bør være litt varsom med å vaske i maskin. Ta kontakt med sølvsmedene våre, så får du råd om du er i tvil.

3. Sølvbestikket må pusses hver gang du skal bruke det.

Nei, ikke om du bruker det jevnlig og gjerne hver dag. Da holder det seg penere lengre og du trenger ikke pusse det mer enn en sjelden gang.

4. Sølvbestikket avgir smak på maten.

Nei, faktisk så er sølv et metall som ikke har noen smak i det hele tatt. Så om du ønsker den aller beste smaksopplevelsen, bør du spise med sølv.
Unntaket som bekrefter regelen: Unngå å spise egg og lutefisk med sølvbestikk. Disse to matvarene inneholder stoffer som reagerer med sølv og gjør det misfarget.
Visste du forresten at sølv er antibakterielt? Greit å tenke på når du skal mate babyer og små barn – da anbefaler vi sølvbestikk av denne grunnen.

5. Det er vanskelig å holde sølvtøy blankt og pent.

Om sølv brukes og vaskes jevnlig, holder det seg også blankt og pent lengre. Om du drar over med en pusseklut tilpasset sølvtøy innimellom, er dette stort sett det som trengs. Men om sølvbestikket ditt først er blitt misfarget, finnes det mange gode midler for å få det skinnende blankt igjen, alt fra flytende dip til skum og kremer.
Og husk – det er lettere å rengjøre et bestikk som er lett misfarget enn å vente til det er blitt svært mørkt, så gjør det til en liten rutine å se over sølvet jevnlig (om du ikke bruker det til hverdags, da...).

 

6. Jeg kan ikke bruke sølvbestikket annet enn til jul, for jeg er redd det blir utslitt.

Nei, dette medfører ikke riktighet. Sølv er et edelt metall og det holder seg i tilnærmet evig tid. Det blir ikke utslitt, men kan selvsagt få bruksskader som alt annet, tenner på gaffelen kan bli skjeve og skjeer kan bli bøyd ved hardhendt bruk eller litt for hard iskrem.

7. Sølvbestikk kan ikke ligge i kjøkkenskuffen sammen med annet bestikk, da blir det misfarget.

Nei, dette er ikke rett. Sølvbestikk tar ikke skade eller blir misfarget av kontakt med annet bestikk i skuffer og skap. Det tåler det fint, men det kan selvsagt oppstå normale bruksmerker på sølvbestikk – akkurat som på annet bestikk.

 

 

Se hvilke produkter vi anbefaler å bruke til sølvbestikket ditt.

 

Til hverdags: Bruk sølvbestikket ditt hver dag. Maten smaker enda bedre og kanskje hverdagsmiddagen heves litt?

Har du spørsmål til oss, ta gjerne kontakt på shop@arven.no eller telefon 55 55 14 40, så hjelper vi deg.